תקנות חדשות מסדירות את ההצבעה בקלפי דיגיטלית בקיבוץ

קיבוצים רבים, נוהגים לקיים הצבעה בדרך אלקטרונית תוך הישענות על החלטות אסיפה והוראות בתקנון האגודה לגבי הצבעה חשאית בקלפי או הנחיות ממשרד רשמת האגודות שיצאו בעבר.

בהצבעה אלקטרונית ישנם יתרונות ניכרים, ובהם הגברת המעורבות של החברים בהצבעה ומהירות בהליכי סיכום ההצבעה ותוצאותיה.

ההצבעות הארציות האחרונות באמצעות קלפי אלקטרונית בבחירות למזכ"ל התנועה, הוסיפו והדגימו את התועלת והיתרונות ואף את הנחיצות בהצבעה מסוג זה במיוחד באותם קיבוצים שפונו, עקב מלחמת חרבות ברזל, ממקום מגוריהם.

פסק הדין של בית המשפט המחוזי בירושלים (משפט חברים, זמן קיבוץ 16.11.23 "קלפי דיגיטלית באגודה שיתופית") שהטיל ספק בחוקיותן של הצבעות אלקטרוניות בבחירות לרשויות האגודה (לוועד ההנהלה, למשל) – האיץ את הצורך באסדרה מפורשת בדין של הצבעות בדרך אלקטרוניות באגודה שיתופית.

משרד הכלכלה בשיתוף משרד רשמת האגודות השיתופיות הסדיר ממש בימים אלה, באמצעות חקיקת משנה, את השימוש בהצבעה אלקטרונית, וביום 20 במרץ האחרון, חתם שר הכלכלה והתעשייה על תיקון לתקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה), תשל"ה-1975.

נוסח התקנה החדשה

לפי נוסח התיקון: "ההצבעה באסיפה הכללית תהיה באופן גלוי או באופן חשאי" לפי הקבוע בתקנון האגודה, ואם אין בתקנון קביעה לעניין זה, "תהיה ההצבעה באופן גלוי, אלא אם כן החליטה האסיפה הכללית לקיים הצבעה חשאית".

מכאן מוצע כי קיבוץ המבקש לקיים הצבעה חשאית ותקנונו שׁוֹתֵק בעניין זה, יוסיף הוראה  בתקנונו על אפשרות קיומה של הצבעה חשאית או יקבל החלטה שכזו באספת החברים – כך שיוכל לקיים הצבעות חשאיות דרך כלל או בנושאים מסויימים (כמובן שאם קיבוץ מתקן את תקנונו הוא יכול להוסיף במפורש את האפשרות לקיים הצבעה בדרך אלקטרונית).

דיגיטלי בהצבעה רגילה וגם בבחירות לוועד

עו"ד ענבל זוסמן /// צילום: דנה טל אל

עו"ד ענבל זוסמן (חגי שבתאי, שפירא עורכי דין) מתארת שהתקנות מסדירות כעת קיומה של הצבעה גלויה או חשאית בדרך אלקטרונית. כדי לקיים הצבעה בדרך אלקטרונית נחוצה החלטה מפורשת של ועד ההנהלה או אסיפת החברים.

החלטת הוועד יכולה לקבוע שההצבעה תהיה "משולבת, פיזית ואלקטרונית" (ובלבד שהצבעה ב'פורמטים השונים' תתקיים בעת ובעונה אחת). התקנות מפרטות שורה של תנאים אותם יש לקיים, כתנאי לאפשרות קיומה של הצבעה בדרך אלקטרונית.

עו"ד זוסמן מדגישה כי ועד ההנהלה בהחלטתו נדרש לפרט בהחלטתו מהם האמצעים שנקט כדי שההצבעה האלקטרונית תעמוד בדרישות התקנות, ובהן קיומה של הצבעה כללית ושוויונית, יכולת זיהוי של חבר האגודה המצביע, מניעת כפל הצבעות, ובקרה על מהימנות תהליכי ההצבעה.

על הוועד לקבוע כי בהצבעה נעשה שימוש במערכות המעניקות, להנחת דעתו של הוועד, הגנה סבירה מפני חדירה, שיבוש, הפרעה או גרימת נזק למחשב או לחומר מחשב. על הוועד לוודא שההצבעה בדרך אלקטרונית מאפשרת יכולת לשמור על חשאיות ההצבעה, לשקלל את תוצאותיה, בלי יכולת לאחזר את המידע באופן המזהה את הצבעת חבר האגודה.

עוד נדרש מהוועד לפרט בהחלטתו כי נקט אמצעים לוודא  שניתן לחברי האגודה הסבר מספק כדי שיוכלו להשתתף בהצבעה בדרך האלקטרונית וכן שכאשר ניתנת הודעה על ההחלטה בדבר אופן ההצבעה, וכל עדכון בה, הם נמסרים לידיעתם של חברי האגודה.

לפי התיקון לתקנות, מתארת עו"ד ענבל זוסמן – ניתן יהיה להצביע בדרך אלקטרונית, גם בהצבעות "רגילות" וגם ב"בחירות לרשויות האגודה".

משפורסם התיקון לתקנות, מסכמת עו"ד זוסמן, על אגודות שמעוניינות לקיים הצבעות אלקטרוניות או משולבות לקבל החלטה מתאימה בוועד. היא ממליצה שהחלטה כזו תתקבל גם באגודות שכבר החליטו בעבר על קיום הצבעות אלקטרוניות או משולבות, כדי לוודא שההחלטה עומדת בתנאי התקנות. הוועד יכול גם להחליט שהוא מעביר את ההחלטה בנוגע להצבעה אלקטרונית או משולבת להכרעה של האסיפה הכללית. החלטות כאמור, היא מדגישה, בנוגע לאופן ההצבעה, ניתן לקבל גם לפני כל אסיפה בנפרד, או להחליט שבאופן גורף ההצבעות תהיינה אלקטרוניות או משולבות.

כתיבת תגובה

עם WordPress.com אפשר לעצב אתרים כאלה
להתחיל